چرم یکی از مواد قدیمی و اولیه پوششی انسان ها برای محافظت از آنها در برابر سرما و بعنوان محافظ در هنگام جنگیدن با حیوانات و نبرد با دشمنان بوده است. امروزه چرم کاربرد وسیعی در ساخت البسه ،دستکش ،کفش ،کیف پول ،چمدان،اساسیه منزل ،کالاهای ورزشی ،جلد کتاب،ادوات لوله ها و ... دارد. چرم در سه مرحله تولید میشود. مرحله اول جداکردن اجزا نامطلوب از پوست حیوان و بجا ماندن شبکه ای از الیاف پروتئینی و بریدن پوست به مقدار لازم میباشد.
پوست گاو یا خوک را میتوان بین یک تا سه لایه،بسته به کار برد نهایی،برید .
مرحله دوم،تکمیل این شبکه پوست بوسیله مواد دباغی شده است ویژگیهای نظیر توپرکردن ،رنگ کردن ،نرم کردن و لیز نمودن برای تولید یک محصول مفید میباشند.
هدف از دباغی ایجاد پایداری شیمیایی در چرم با تشکیل پیوند شیمیایی پایدار با سایت های شیمیایی فعال بر الیاف کلاژن میباشد. برخی مواد دباغی همچنین باعث ایجاد پیوندهای عرضی بین الیاف کلاژن میشود. مواد دباغی (دباغگرها)را میتوان به سه گروه تقسیم نمود:
مواد دباغی گیاهی ،مواد معدنی (نمکها دو یا سه ظرفیتی فلزات کروم ،الومینیوم و قلع) و مواد دباغی مصنوعی . برخی مواقع برای بهبود خواص چرم یک دباغی مجدد با نمک کرومی پس از دباغی با مواد گیاهی انجام میشود . مواد دباغی گیاهی در چرم،به صورت رنگ قهوه ای ایجاد میکنند در صورتیکه دباغگر کرومی ،به چرم آبی کمرنگ میدهد .
رنگزاهای مصرفی برای رنگ کردن چرم رنگزا های اسیدی،مستقیم،رنگزا دندانه ای و رنگزاها راکتیو هستند. رنگزاهای بازیک ترجیحا برای رنگرزی چرم دباغی شده با دباغگر گیاهی استفاده میشود.
محصولات ساخته شده از مواد مصنوعی برای جایگزینی چرم روز به روز بیشتر به بازار عرضه میشود. جانشین های چرم مصنوعی معمولا پارچه های بی بافت هستند که با نوعی پلیمر پوشیده شده اند.
انواع چرم
چرم گاوی
چرمی با دوام و مقاوم است که با وجود تولید الیاف پیشرفته، همچنان در بسیاری موارد همچون دستکش ایمنی در کاربردهای شیمیایی و پوشش حرفهای موتور سواری از بهترین انتخابها است .این نوع چرم دارای الیاف متراکم است به همین دلیل مقاومت بالایی دارد، سطح آن صاف و در اصطلاح بدون گرین می باشد، بر اساس مورد مصرف به صورت نرم و خشک در ضخامت های متفاوت ارائه می شود کاربرد عمومی آن در تهیه کفش و انواع کیف گاها در تهیه لباس و دستکش هم از آن استفاده میگردد.
چرم گوسفندی
چرمی زیبا، با قیمت مناسب میباشد و دوام خوبی دارد. تراکم الیاف آن به نسبت سایر چرمها کم است سطح آن مانند چرم گاوی صاف است، لطافت و سبکی آن باعث گردیده که بصورت عمده در لباس و دستکش مورد استفاده قرار گیرد. انواع کیفی آن نیز جهت تهیه کیف های زنانه تولید می شود.
چرم بز
تراکم الیاف آن به نسبت چرم گاوی کمتر ولی از چرم گوسفندی بیشتر است و مقاومت بالایی دارد. محل خروج مو به وضوح بر روی چرم مشاهده می شود و به راحتی از سایر چرم ها قابل تشخیص است. با توجه به کاربرد آن به دو صورت نرم و خشک ارائه می شود. موارد مصرف آن در انواع کیف و کفش زنانه می باشد.
چرم ابزیان
در میان ماهیها ، کوسه دارای مناسبترین پوست برای تولید چرم است. چرم موسوم به شاگرین از پوست این حیوان ساخته میشود.
کانال دنیای نساجی textile world
@textileworldmelikakarimi
چرم مصنوعی
چرم مصنوعی یا pvc و pu ترکیبی از یک لایه روکش به نام اسکین و یک لایه اسفنجی از جنس pvc یا پلی یورتان است که بر روی پارچه پوشش داده شده است. این محصول علاوه بر اینکه ظاهر و زیردست چرم طبیعی را دارد ارزان تر بوده و مزیت های خاص خود را دارد.
معمول ترین پلیمر مورد استفاده در این صنعت pvc است که نوع امولسیونی ان می باشد. برای پوشش دهی از روش spread coating است. ابتدا پلاستی سول یا ارگانوسول به وسیله امولسیون، تولید می شود( بسته به نوع چرم و خواص نهایی از پلاستی سول یا ارگانوسل استفاده می شود.) سپس بر روی لایه پارچه پوشش داده می شود.
چرم های مصنوعی به علت داشتن رنگ، طرح، نوع پارچه مورد استفاده و کیفیت مواد تنوع بالایی دارند.
شرکت اریا صنعت پامیرwww.ariana-sn.com