انواع منسوجات و پارچه بیمارستانی:
-پارچه تترون
-پارچه ترگال ساده
-پارچه ترگال کجراه
-پارچه فیلامنت فیلامنت
-پارچه فیلامنت پنبه
-پارچه ویسکوز ویسکوز ساده و طرحدار
-پارچه اسپان باند یا بی بافت
-پارچه اس ام اس
-پارچه های ملحفه ای
-پارچه برزنت بیمارستانی
-پارچه های پرده ای
مشخصات کیفی پارچه بیمارستانی چیست؟
همان طور که میدانیم بیمارستان محیطی دارد که باید عاری از هرنوع ویروس و میکروبی باشد و این امر باید به صورت مدیریت شود.
به علت رعایت بهداشت باید پارچه های مورد مصرف در بیمارستان یا یکبار مصرف باشد و یا به صورت مداوم مورد شست و شو و نظافت قرار گیرد. بدین جهت برای این نهاد باید به صورت تخصصی پارچه ای تولید و تکمیل شود که در برابر انواع مواد ضدعفونی کننده و شوینده به خصوص مایع آب ژاول مقاوم میباشدتا هم از همه مهمتر خللی در رنگ ثابت پارچه ایجاد نشود.
در بازار فروش ،کسبه ،صاحبان کارخانه ها و مشتری ها این نوع کیفیت رنگرزی را ضد آب ژاول میخوانند که منظور ثابت بودن رنگ پارچه است.
البسه پزشکی به خصوص لباس بیمار باید وزن سبک داشته باشد تا حتی سالمندان نیز در آن احساس راحتی کنند. البته باید به این نکته توجه داشت که منظور از گرماژ سبک،وزن استاندارد تعریف شده است و پارچه نباید هرگز بدن نما باشد.
منظور از وزن پارچه چیست؟
هر نوع پارچه ای در یک عرض یت چندین عرض تولید میشود.
وزن پارچه که به آن به عنوان گرماژ پارچه نیز یاد میکنند. اینگونه حساب میشود یک متر از طول پارچه در عرض آن را وزن میکنند.
رنگ مورد علاقه مراکز درمانی و درمانگاه ها:
آبی آسمانی،صورتی،سفید و سبز مغز پسته ای و سبز پررنگ مشهور به سبز بیمارستانی از محبوب ترین رنگ های نهاد های پزشکی است که البته رنگ های دیگری از پارچه نیز با توجه به سیاست گزاری مدیریت بیمارستان مورد استفاده قرار میگیرد.
در اکثر موارد لباس فرم بیماران مرد با رنگ آبی و لباس بیمارهای خانم با رنگ صورتی تهیه و دوخت میشود.
پارچه تترون بیمارستانی:
تترون شاید پرمصرف ترین پارچه در این مراکز است که هر سال متراژ بالایی از آن با شرایط خاص تولید ،توسط کارخانجات نساجی تهیه میشود.
تترون معمولا وزنی بین 150 تا 190 گرم دارد که برای بیمارستان ها پیشنهاد میشود از گرماژ بین 150 تا 175 گرم استفاده شود تا سبکی باعث راحتی بیشتر برای بیماران باشد.
پارچه طرح ترگال:
پارچه شبه ترگال یا طرح ترگال وزنی میان تترون و ترگال ساده معادل 210 تا 230 گرم دارد .
تولیدی ها از این پارچه برای موارد مختلفی از جمله لباس بیمار بهره میبرند.
پارچه ترگال بیمارستانی:پارچه ترگال خوب برای این حوزه باید اصطلاحا به صورت خمی یا راکتیو ،ترموزول رنگرزی شودتا پس از شستشو کیفیت خود را از دست ندهد .
این پارچه بیش از صد رنگ تنوع دارد که ترگال و یا کج راه سفید بسیار در روپوش پرستاری و پزشکی مورد استفاده است و رنگ های دیگر مثل سبز نیز دراتاق عمل کاربرد ویژه ای دارد. وزن استاندارد این پارچه معمولا 240 گرم میباشد.
پارچه کج راه بیمارستانی : پارچه کج راه نیز مانند تترون و ترگال ساده جنس پلی استر و ویسکوز دارد ولی با تراکم بافت بیشتر . این پارچه ضخامت و مقاومت بیشتری نسبت به دو پارچه قبلی دارد. بدین جهت برای مواردی مثل لباس فرم پرسنل بسیار مناسب میباشد.
پارچه فیلامت بیمارستانی:
این پارچه تارو پودی از الیاف فیلامنت است و از قیمت بسیار ارزان برخوردار است. این پارچه هم بدون طرح و هم طرح دار است که اکثرا رنگ آبی و صورتی و سبز دارد و یا دارای طرح مثل نقش چهارخانه رنگی میباشد. این پارچه به علت ارزان قیمت بودن برای لباس بیمار نیز مورد استفاده قرار میگیرد و میتوان از آن به عنوان یک پارچه یکبار مصرف یاد کرد.
پارچه فیلامنت پنبه بیمارستانی: تنها تفاوت پارچه فیلامنت پنبه ای با فیلامنتی در تار و پود ان خلاصه میشود که ترکیبی از فیلامنت و پنبه است.
این نوع پارچه مانند پارچه قبلی خشک نیست و به خاطر داشتن الیاف طبیعی پنبه لطافت بیشتری دارد.
پارچه های اسپان باند بیمارستانی:
پارچه های اسپان باند در میان عامه نام هایی مثل پارچه یک بار مصرف ،بی بافت ، نبافت و پارچه لایه سوزنی دارد که مصارف بهداشتی،پزشکی و صنعتی دارد.
اسپان باند از الیاف پرس شده تشکیل میشود و چون تار و پود ندارد به آن بی بافت گفته میشود. این پارچه در عرض های 160 ،120 و 100 موجود است و از 16 گرم به بالا تولید میشود. گرماژ اسپان باند از وزن 20 تا 110 گرم به صورت مضرب 5 بالا میرود که برای مصارف بیمارستانی معمولا از وزن 30 تا 60 گرم آن بهره میبرند.
این پارچه برای لباس بیمار ،لباس های جراحی مانند شان و گان بیمارستانی ،ماسک ،کاور کفش ،کلاه اتاق عمل ،روانداز و یا زیر انداز های بهداشتی مناسب میباشد.
این پارچه دارای تنوع رنگی سفید و آبی و صورتی و ابی نفتی و قرمز و سبز میباشد.
برگرفته از کانال تلگرام دنیای نساجی textile world